Theater- en tv-acteur Bernard Verheyden is op 79-jarige leeftijd overleden. Verheyden verwierf vooral bekendheid door zijn rol als Bompa Lawijt in de VTM-serie ‘Chez Bompa Lawijt’, die in de jaren 90 op tv liep.

Bernard Verheyden speelde vanaf 1994 zestig afleveringen lang Bompa Lawijt in ‘Chez Bompa Lawijt’, een komische televisiereeks bedacht door Ruud De Ridder en uitgezonden op VTM. Daarnaast was de Antwerpse acteur ook één van de vaste panelleden in het moppenprogramma HT&D. Ook voor ‘Chez Bompa Lawijt’ speelde Verheyden al tientallen rollen in programma’s en reeksen van de toenmalige BRT. In ‘Wij, Heren van Zichem’ gaf hij gestalte aan de rol van Sepke.

 

Collega-acteur Sven De Ridder reageert aangeslagen op het nieuws. “RIP, lieve televisie-papa”, schrijft hij. “Ik heb zo veel van je geleerd. Als Benny in Bompa Lawijt was je mijn vader Albert. Je timing, je lach, je luide stem, je twinkel in de ogen, je robuust karakter, je gouden hart, je humor maar ook je koppigheid.”

Voormalig Nederlands televisiepresentatrice Mies Bouwman is op 88-jarige leeftijd overleden. Bouwman was onder meer bekend van het televisieprogramma In de Hoofdrol en Eén van de acht. Dat bevestigt de familie.

RTL Boulevard sprak met een woordvoerder van de familie. “Ze was niet ziek, maar wel wat grieperig en daarvoor is ze naar het ziekenhuis gegaan. Daarna mocht ze weer naar huis. Haar familie was bij haar toen ze haar laatste adem uitblies.”

 

De televisiester werd omroepster van de allereerste televisieavond van de KRO op 16 oktober 1951. Ze opende haar uitzending vaak met de woorden ′Dag lieve mensen’.

 

Bouwman presenteerde ook 25 jaar de intocht van Sinterklaas in Nederlands. In 1993 werd zij door koningin Beatrix benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Rita Deneve is overleden op 73-jarige leeftijd.

 

Dat liet haar familie weten via Facebook en wordt ook bevestigd in de Mechelse Catharinaparochie. De Vlaamse zangeres is vooral bekend van het nummer ‘De allereerste keer’

 

Deneve begon haar carrière in 1961. Vier jaar later won ze het talentenjachtprogramma ‘Ontdek de ster’. Ze stond ook verschillende keren in de Belgische finale voor het Eurovisiesongfestival. Maar het was toch vooral dankzij haar hit ‘De allereerste keer’ dat ze bekend werd. Dat nummer is een cover van ‘Giramondo’ van de Italiaanse zanger Nicola di Bari.

 

Ze scoorde daarnaast een reeks hits in Vlaanderen zoals ‘Juanita Jones’ (1968), ‘Olé Oké / Op een zomerdag’ (1969), ‘Dans de hele nacht’ (1969), ‘Aan ‘t Meer van Lugano’ (1970), ‘Het vuur van de liefde’ (1971) en ‘Zonder jou’ (1971).

 

Naast zangeres was Deneve ook actrice. Zo speelde ze een gastrol in de televisiereeks ‘Slisse & Cesar’ en in de VRT-reeks ‘Postbus X’.

In het Imeldaziekenhuis van Bonheiden is de legendarische omroepster en tv-presentatrice Tante Terry op 86-jarige leeftijd overleden. Ze presenteerde in de jaren 60 en 70 ‘Klein, klein kleutertje’ op de toenmalige BRT.

 

Nadien werkte ze nog voor VTM. Tante Terry was ook actief als presentatrice van modeshows en deed optredens voor bejaarden.

Terry Van Ginderen heette eigenlijk Esther Verbeeck en volgde een opleiding tot stenodactylo, in vier talen, en hulpboekhoudster. Na haar studies huwde ze met Antwerp-voetballer Jos Van Ginderen.

 

Haar bekende voornaam Terry kreeg ze destijds van de toenmalige tv-directie. Die vond Esther te Frans klinken en koos voor Terry. Zo heette ook het hoofdpersonage in ‘On the waterfront’, de allereerste film die Esther moest aankondigen. Samen met Paula Semer en Nora Steyaert was zij in de jaren vijftig een van de pioniers bij de NIR. Bij de toenmalige openbare omroep maakte zij vanaf 1954 deel uit van de eerste lichting omroepsters.

De Amerikaanse gospelzanger Edwin Hawkins is gisteren op 74-jarige leeftijd in zijn woonplaats Pleasanton in Californië overleden.

 

Hawkins was een van de belangrijke producers van de gospelmuziek en had in 1969 een grote hit met het nummer ‘Oh Happy’ Day. Hij leed aan alvleesklierkanker. Hawkins schreef en produceerde gospelmuziek, muziek met religieuze teksten die vooral in de kerk te horen was. Na het succes van ‘Oh Happy Day’, dat in Nederland twee weken op nummer 1 stond, zongen de Edwin Hawkins Singers een jaar later als achtergrondkoor in de hit ‘Lay Down (Candles in the Rain)’ van Melanie. Ook dat nummer voerde in 1970 twee weken de hitlijst aan in Nederland.

Topplaat van de week:

Frans Bauer - Blijf vanavond heel even bij mij

Interviews & nieuwtjes