NieuwsKORTNIEUWS

Als benefiet voor Radio Melinda FM vindt op 20 oktober een groot schlagerfeest plaats in Garage Schoutteet in Oostende. Ronkende namen zoals Danny Fabry en Steve Tielens komen er optreden. “Onze tweede frequentie kost handenvol geld. We rekenen op de luisteraars om ons te steunen”, zegt voorzitter Chris Schoutteet. Door een wetswijziging zijn vrije zenders zoals Melinda FM verplicht om uit te zenden via een tweede frequentie. “Tegen het einde van dit jaar is Melinda FM te horen op de frequentie 107.2”, vertelt Chris Schoutteet trots. “De tweede frequentie brengt grote investeringen met zich mee, die tot 15.000 euro oplopen. “Daarom organiseren we een benefiet. We rekenen op onze vele luisteraars.” Chris is de kleinzoon van Gentiel Schoutteet en Lisette Ryckeman, die in 1979 Radio Melinda oprichtten als piratenzender in Snaaskerke.  De studio huisde meer dan dertig jaar lang in de bekende stacaravan langs de Kromme Elleboog in Leffinge. In het voorjaar kwam daar verandering in. De studio verhuisde naar de eerste verdieping van de CGS Car Cleaning. De carwash, die naast de caravan ligt, is eigendom van Chris. “Het was tijd voor vernieuwing”, zegt Chris. “Ik wilde het levenswerk van mijn grootouders in ere houden. Toen ik bezig was met de plannen voor de carwash op het terrein in de Kromme Elleboog, was ik aan mijzelf verplicht om een studio voor Radio Melinda te voorzien. We zouden de radio tegelijkertijd een niveau hoger tillen”, zegt voorzitter Chris. Hij hield woord. De zendkwaliteit van Radio Melinda is inmiddels een pak beter.

 De Nederlandse zanger Johnny Lion, die in 1965 een grote hit scoorde met het nummer Sophietje, is gisteren overleden. Dat heeft zijn collega Rob de Nijs bekendgemaakt op zijn Facebookpagina. De geboren Hagenaar, die in werkelijkheid John van Leeuwarden heette, is 77 jaar oud geworden. Johnny Lion leed de laatste jaren van zijn leven aan Alzheimer en had longkanker met uitzaaiingen. Volgens zijn familie gaf de zanger in zijn laatste levensfase aan niet meer te willen worden behandeld. 

 

Lion, die al jaren in Breda woonde, begon zijn muziekcarrière in 1959. In dat jaar richtte hij samen met een aantal schoolvrienden de band Johnny & His Jewels: een groep die later de naam The Jumping Jewels kreeg. Met The Jumping Jewels, geboetseerd naar het voorbeeld van de werelberoemde Britse zanger Cliff Richard, scoorde de toen nog Hagenaar in 1961 een nummer 1-hit met het nummer Wheels. 

Charmezanger Paul Severs (70) is overleden. De Vlaamse artiest werd op 12 maart in het ziekenhuis opgenomen nadat hij een hartaanval kreeg en hard ten val kwam met zijn fiets. Hij belandde in een coma, waaruit hij na een tijdje ontwaakte. De laatste weken bleef zijn toestand echter kritiek en kreeg Severs verschillende bloedklonters, waardoor hij twee keer opnieuw wegzakte in een coma. Toen Severs dit weekend voor de derde keer het bewustzijn verloor, gaven de dokters aan dat zijn situatie uitzichtloos was. Zijn zoon meldt nu dat Paul Severs overleden is. 

Willy Willy, de gitarist van The Scabs, is gisterenavond thuis gestorven in het gezelschap van zijn echtgenote en vrienden. Hij overleed aan de gevolgen van kanker.

De gitarist nam vorige week nog een Lifetime Achievement Award in ontvangst op de MIA’s, samen met zijn collega’s van The Scabs. Willy Lambregt, zoals de gitarist echt heet, speelde het optreden toen vanop een stoel.


In juni 2018 werd er bij hem kanker vastgesteld, al liet Willy Willy nooit weten aan wat hij precies leed. Hij wilde er niet veel over kwijt. “Ik wil binnenkort niet overal gaan op­draven als spreekbuis voor mensen met kanker”, liet hij toen optekenen. “Niet dat ik bekende mensen die dat wel doen veroordeel, maar in mijn geval is het: let the ­music do the ­talking.”

 Hij werd een klein beetje onsterfelijk als Paul Thienpondt in ‘de Collega’s’, maar in de nacht van zondag 17 op maandag 18 februari overleed diens vertolker Bob Van der Veken op 90-jarige leeftijd. “We wisten beiden dat dit kon gebeuren, maar dat maakt het niet minder erg”, klinkt het bij z’n weduwe Mariette Van Arkkels (87).

“Voor z’n overlijden vertelde Bob me dat hij liever niet teveel ruchtbaarheid aan z’n dood wilde geven”, aldus Mariette. Ja, de dood van Bob is een afscheid van een icoon. Voor mij is het wel eventjes moeilijk. Bob was op 26 september 90 jaar geworden. En we hadden daar al over gesproken, dat je dan ook wel weet dat je niet eeuwig gaat leven. Ook al had hij dat graag gewild.”

Bob Van Der Veken speelde ook in ‘De Witte van Sichem’ en had gastrollen in onder andere ‘Wittekerke’, ‘De Kampioenen’, ‘Spoed’, ‘Lili en Marleen’ en de ‘Kotmadam’. Naast televisie was hij ook nog met theater bezig. Hij was onder meer te zien in het stuk ‘The Red Star Line’ van theater Zeemanshuis.


De Britse zanger en componist Mark Hollis, die in de jaren tachtig furore maakte als voorman van de invloedrijke band Talk Talk, is op 64-jarige leeftijd overleden. Dat hebben familielid Anthony Costello en verscheidene muzieksites vandaag bekendgemaakt.

Talk Talk had in 1984 een grote hit met ‘Such a Shame’. Andere bekende nummers zijn ‘It’s my Life’ (onder meer gecoverd door No Doubt), ‘Life’s What You Make It’ en ‘Living in Another World’. Het album ‘The Colour of Spring’ (1986) werd alom geprezen en haalde bij onze noorderburen een top 1-notering. De band viel in 1992 uit elkaar. 

Hollis maakte jaren later nog een soloplaat maar trok zich in 1998 terug uit de muziekindustrie.


In meisjeskamers wereldwijd hingen in de jaren 90 posters van ‘Beverly Hills, 90210’-ster Luke Perry. Overal waar ‘Dylan McKay’ kwam, vielen bakvissen flauw. “Ik haat het om een tieneridool te zijn”, zei hij toen al. Pas de laatste jaren volgde hij het pad dat hij echt wilde, met rollen in een Netflix-reeks en de nieuwste Tarantino-film. Perry overleed aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Nora Tilley (67), bekend van rollen in onder meer ‘De Collega’s’, ‘Wittekerke’ en ‘Thuis’, is gisteren overleden. De Vlaamse actrice leed aan de ongeneeslijke spierziekte Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) en had al bij haar diagnose om euthanasie gevraagd. “Nora had haar grenzen al een paar keer verlegd, maar toen na het gebruik van armen en benen ook haar stem wegviel, nam ze het voor haar onvermijdelijke besluit”, laat de familie weten. Ze overleed thuis in Putte. Op sociale media werd de profielfoto van de actrice ondertussen veranderd naar een symbolische foto van een glas champagne.

Tilley kreeg vorig jaar te horen dat ze aan ALS leed. Tijdens de opnames van een promofilm voor ‘De Collega’s 2.0’ wilden haar benen plots niet meer mee. ”‘t Zal zeker mijn mismeesterde knie of mijn slechte rug zijn’, dacht ik toen nog”, vertelde ze in augustus 2018 in Het Laatste Nieuws. “Uiteindelijk ben ik in het Universitair Ziekenhuis in Leuven terechtgekomen, waar ik een hele uitleg kreeg die zeer wetenschappelijk klonk en waar ik weinig van begreep. ‘Als het die diagnose wordt, bestaat er geen remedie’, klonk het. Bij ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) haperen de motorische zenuwcellen die de spieren aansturen. Uiteindelijk worden ook de ademhalingsspieren aangetast, met de dood als gevolg.” Op 20 april 2018 werd de vreselijke diagnose bevestigd: Tilley leed wel degelijk aan ALS.


De actrice bleef echter niet bij de pakken neerzitten. “De enige keuze die ik kon maken, heb ik gemaakt. Ik koos ervoor van de tijd die me rest het beste te maken en dat lukt. Ik word omringd door zoveel warmte, dat had ik nooit durven te verwachten. Het zorgt zelfs voor een sneeuwbaleffect: wat mij overkomt, haalt het beste in de anderen boven. Ik kom veel dichter bij een aantal mensen, er zijn er veel waar ik continu op kan rekenen. Ik krijg niks dan positieve vibes. Mijn man Jean-Pierre is mijn rots. Hij heeft ook nu gezegd: ‘Dit doen wij samen’. Dat is een groot geluk voor mij.”

“Ik geniet van mijn vier gasten, de kleinkinderen. Ze zijn tussen de 7 en de 13 jaar en ze staan altijd klaar om me een handje te geven zodat ik steun heb. Ik laat me door iedereen verwennen, al vond ik het omgekeerd veel plezanter. Ik maak nog alleen plannen voor de heel nabije toekomst.” Tilley besliste ook al bij haar diagnose om alles in orde te brengen voor euthanasie. Ze heeft er het beste van gemaakt, tot het einde toe dat ze zelf regisseerde. “Ik ben mezelf gebleven. De ziekte heeft niet gewonnen. Ik heb gewonnen!”